WSJ ‘yeni Suriye’yi yazdı: ‘Nüfuz için Türkiye ile yarışıyorlar’
Suriye’de HTŞ Liderliğindeki Cihatçı Gruplar Şam’ın Kontrolünü Ele Geçirdi
Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) önderliğindeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesiyle Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden bir ayı aşkın bir süre geçti. Şam’daki geçici yönetim şekillenmeye başlarken, ABD’den Almanya ve Fransa gibi batı ülkelerinden heyetler, HTŞ lideri Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile görüşmek üzere Şam’a gitti. Şam’a giden ilk isimlerden biri ise Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın olmuş, onu Dışişleri Bakanı Hakan Fidan takip etti. ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, bölge ülkelerinin Suriye’ye yaklaşımlarını “Arap devletleri yeni Suriye’de nüfuz için Türkiye ile yarışıyor” başlıklı bir analizde ele aldı.
Suudi Arabistan ve Diğer Arap Devletleri Nüfuz İçin Suriye’de Yarışıyor
Benoit Faucon ve Summer Said’in imzasını taşıyan bir yazıda, Suudi Arabistan ve diğer Arap devletlerinin Suriye’deki yönetimi etkilemek için çalıştığı ve bu süreçte rakiplerine karşı üstünlük sağlamayı hedeflediği belirtildi. Suudi Arabistan’ın, Ürdün ve Katar ile birlikte Suriye’ye insani ve enerji yardımı göndermeye başladığı vurgulandı. Bu Arap devletlerinin amacının, hem dar hem stratejik hedeflere ulaşmak olduğu ifade edildi. Gazete, bu hedefleri uyuşturucu ve radikal savaşçı akışını durdurarak Türkiye ve İran gibi rakiplere karşı koymak olarak açıkladı.
‘Ankara, Avantajlı Bir Başlangıç Yaptı’
Fransa’daki Lyon 2 Üniversitesi’nden Suriye uzmanı ve profesör Fabrice Balanche, bölgedeki hükümetlerin yeni liderlerin İslamcı geçmişlerinden endişe duyduğunu ancak aynı zamanda popülerliklerinin kendi toplumları arasında da yayılmasından endişe ettiklerini belirtti. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de içinde bulunduğu birçok Arap devletinin, El Kaide, Müslüman Kardeşler ve IŞİD gibi İslamcı grupların yeniden yükselişini korktuğu belirtildi. Haberde, Suriye’deki geçici hükümetin Dışişleri Bakanı olarak atanan Esaad Hasan Şeybani’nin Suudi Arabistan’a yaptığı ilk yurtdışı ziyaretine ve ardından Katar, BAE ve Ürdün’e gerçekleştirdiği ziyaretlere değinildi. Ayrıca, ‘Türkiye’nin HTŞ ve Esad karşıtı diğer gruplarla olan bağlarının Ankara’ya Suriye’nin yeni hükümeti konusunda Suudi Arabistan gibi rakiplere karşı avantaj sağladığı’ ifade edildi.
‘Tüm Arap Ülkeleri Kuşaklamak İçin Acele Etmiyor’
WSJ’nin analizine göre, Suudi Arabistan’ın Irak’ta İran’a karşı nüfuz mücadelesini kaybetmesinin ardından Ankara’ya karşı koymak için kullanılmak üzere yardımları kullandığı belirtildi. Londra Ekonomi Okulu’ndan Uluslararası İlişkiler Profesörü Fawaz Gerges’in görüşlerine yer verilen haberde, Suudi Arabistan’ın amacının Türkiye’nin Suriye’deki rolünü dengelemek olduğu ifade edildi. Ayrıca Suudi Arabistan’ın, bölgesel istikrarı korumak ve şiddetle toplumsal kargaşayı önlemek olduğu bildirildi. Katar’ın da yeni yönetimle enerji ve mali yardım konusunda görüşmeler yaptığı ancak tüm Arap ülkelerinin HTŞ liderliğindeki yeni yönetimi kuşatmak için acele etmediklerine dikkat çekildi.
(Dış Haberler Servisi)